Introtext om Grand, ägaren HKM och framtiden.
Grand från starten
Annandag jul 1938 invigdes Grandbiografen på Storgatan i Simrishamn. Premiärfilm var Kustens glada kavaljerer med Åke Söderblom i huvudrollen, flankerad av Karl-Arne Holmsten och Thor Modéen.
Bakom själva bygget stod sterbhuset och barnen efter grosshandlare Ernfrid Olsson med hustrun Tyra, medan byggmästare var Harry Håkansson.
Arkitekt var stadsarkitekten Arne Lindström som ritade en modern, elegant salong med 328 sitt platser, inrymd i en funkisbyggnad på platsen där det tidigare legat ett stort magasin som brann ned.
Både ridån och möblerna i foajén kom från Herbert Andersson i Gärsnäs, en av provinsens modernaste firmor i heminredningsbranschen.
För driften av biografen stod Europafilm med Carl Gustav Olsson som föreståndare, vars familj involverades under de 30 år sen som de drev verksamheten.
Grand fungerade inte bara som biograf, med jämna mellanrum uppträdde artister som Edvard Persson och Ingeborg Nyberg på scenen.
Under de första 20 åren gjordes inga större förändringar på Grand. Det klagades på ljuset i början och en ny förstärkare och högtalare installerades 1940.
Nästa stora förändring var installationen av Cinemascope 1957 – ny teknik krävde en bredare filmduk. Premiärfilm med det nya formatet blev Öster om Eden med James Dean.
1960-talet: Ny ägare och biografentreprenör
I början av 1960-talet köptes byggnaden av byggmästaren Harry Håkansson. En ny era inleddes 1968 när den tidigare maskinisten och vaktmästaren Sven Johansson började arrendera biografen.
Grand var en samlingspunkt för människor i alla åldrar i Simrishamn. Bion visade barmfilmer och matinéer, ofta fyra gånger visningar per dag under loven då salongen i princip var fullsatt varje gång.
Grand var även en så kallad premiärbiograf. Stora filmer fick premiär och familjen Johansson brukade ordna jippon och festligheter kring dem.
Under familjen Johanssons tid ändrades ägandeförhållandena av både kvarteret och biografen flera gånger och Grand har genom åren ägts av bland annat Curt Berg, Harry Håkansson och HKM Bygg som sedan runt 1990 äger fastigheten.
1980-talet: Grand blir även teater
Simrishamn gamla scen och bio, Teaterbiografen på Allgatan, blev med tiden en ganska sjaskig, nedgången och obekväm lokal och lades ned 1974 efter en tynande tid som bio för lättklädda intriger.
Eftersom Grand byggdes för bioverksamhet så stod staden nu utan teaterscen.
Simrishamns kulturnämnd börjar 1978 diskutera att bygga om Grand till en kombinerad biograf och teater. Efter många års diskussioner beslutar kommunen satsa på att låta bygga om Grand till en kombinerad teater och biograf. Men politikerna är inte eniga – en del menar att det är fel att satsa på en lokal som man inte äger utan bara hyr.
Arkitekt var Kjell Aage Nilsson och Claes Persson och byggmästare Bröderna Nordins Byggnads.
Lokalerna blev nu nästan dubbelt så stora samtidigt som antalet sittplatser minskade till 262. Grand handikappanpassades, toaletterna flyttades, kapprum skapades och publikens in-och utgångar blev gemensamma. I tillbyggnaden tillkom loger, pausrum med pentry samt en transporthiss sattes in.
Inne i salongen sattes en ridå upp med namnet Den skimrade bokskogen, skapad av Margareta Forslund i Vik.
Ute i foajén tillkom ett verk i smide, Thalia och Pan, utformat av Helge Lundström i Gislöv och utfört av konstsmeden Bertil Bengtsson.
Helgen 21-22 januari 1984 invigs den nyrenoverade Grand med en rad arrangörers föreställningar, bland annat Simrishamns Teaterförenings Fröken Julie av Strindberg med Garderobsteatern! Till publikens förtjusning sjöng även kommunalrådet Margareta Arvidsson ”Har du sett min lilla katt”.
Grand under 1990-talet fram till 2018
Under decennierna som följde spelades här teater arrangerade av riksteaterföreningen, lokalrevyer av främst Gröstorpsrevyn under 15 år, gästande shower och opera, gymnasiets musikaler, skoluppspel, Scen Österlens barn- och ungdomsföreställningar, Kulturskolans uppvisningar, skolbio, ordnades konserter och stand-up comedy.
Och visades förstås film.
Familjen Johansson drev bion fram till 2007 då det driftiga paret blivit till åren och de engagerade barnen beslutade sig att lämna branschen.
Simrishamns Filmstudio har sedan 1981 visat film under säsongerna på måndagkvällar och haft ett stabilt publikunderlag.
Efter att Johanssons slutade driva bion 2007 blev det dock lite skakigt med visningarna, arrendatorerna kom och gick men mellan 2011-18 rullade det på med Krister Funder på AV-Kompaniet.
Det är svårt att driva en biograf på enbart biljettintäkter i dagens läge. När arrendatorns stöd från kommunen upphörde 2017 så gick det inte längre. Simrishamn blev då den enda staden i Skåne utan biograf!
Nystart av Grand
Olika initiativ för att skapa ett nytt kulturhus har skett genom åren. I samband med en paneldebatt 2022 arrangerat av Kulturstad Simrishamn väcktes frågan om inte Grand skulle kunna användas under tiden, eller som ett komplement.
Det ledde till att en ny förening bildades, Bio-Grand Simrishamn, som med benäget stöd av HKM, fastighetsägare i staden, Sparbanken Syd och en lång rad simrishamnare kunde återinviga bion 1 juni 2024 med Mitt liv som hund.
Därmed inleds en ny era i Grands historia där olika arrangörer åter igen har möjlighet att boka Grand och evenemang till simrishamnarnas förnöjelse!
Historiken är baserad på Caroline Alesmarks kapitel om Grand i boken Simrishamn 900 år, del II. (Plus kompletteringar ang 1980-talet från Simrishamns Riksteaterförenings 75-årsjubileumsskrift.)
Stieg Eldhs fotoarkiv förvaltas av Föreningen Gamla Cimbrishamn.